Vše co potřebujete vědět o čaji


Čaj je velmi oblíbená tekutina po celém světě. Máme spoustu druhů čaje a celkově má tento nápoj velmi pestrou historii a tradice napříč celým světem. Pojďme se blíže podívat na všechno důležité o čaji, na jeho druhy, zpracování a jak si udělat dokonalý šálek horkého čaje. Jaké máme druhy čaje? Čaje můžeme dělit na dvě základní kategorie. Pravé čaje a bylinné čaje. Do pravých čajů řadíme ty, které jsou vyrobeny z listů čajovníku. Tady řadíme čaje černé, zelené, bílé nebo třeba oolong. Bylinné čaje mohou být vytvořené z jakékoliv bylinky. Heřmánkový čaj, levandulový, šípkový, mátový, meduňkový a spoustu dalších druhů. Spadají tu i čaje ovocné, třeba ibiškový nebo jablečný. Často se tyto dva druhy čajů míchají, takže máte například černý čaj s citrónovou trávou, zelený čaj s jasmínem, a podobně.

čaj

Čaj si můžete připravit ze sypaného čaje anebo čajových pytlíků. Ty jsou oblíbené zejména pro jednoduchou a pohodlnou přípravu. Daní za snadnou přípravu je ale chuť, protože ta není tak výrazná, jako u sypaného čaje. Zatímco sypaný čaj obsahuje celé čajové lístky, v čajových pytlících najdete často jen čajový prach, který vám neposkytne tolik plné chuti.

čaj

Pokud jste opravdový milovníci čaje, doporučujeme používat spíše sypané čaje. A jak si tedy připravit sypaný čaj? Budete k tomu potřebovat vhodné nástroje. Něco, v čem ohřejete vodu, kvalitní sypaný čaj a sítko. V konvici nebo hrnci ohřejete vodu. Jakou teplotu zvolit, to závisí na tom, jaký čaj připravíte. Většinou najdete tento údaj na obalu konkrétního čaje. Do čajového sítka vložíte čajové lístky a necháte louhovat. Opět, doba louhování závisí na tom, jaký čaj zvolíte. Čím déle ho budete louhovat, tím silnější nápoj dostanete. Poté vyjměte čajové lístky a pokud chcete čaj dochutit, oslaďte ho. Můžete ho také dochutit cukrem nebo třeba citrónovou šťávou