Občas dostáváme otázku, jestli se chov prasat vůbec vyplatí. V obchodech s masem se přece nabízí vepřové za velmi dobrou cenu. Sehnat sele je čím dál těžší a stojí nemalé peníze. Přičíst do nákladů musíme obilí, pokud jsme si ho nevypěstovali na poli sami, jeho sešrotování, nějaké vitamíny a případnou veterinární péči. Svou práci a námahu nebudeme ani počítat. Musíme myslet hlavně na to, že všechno, co praseti dáme, se odrazí v kvalitě jeho masa. S každým soustem, které sníme, máme uklidňující pocit, že nejíme maso plné antibiotik a hormonů, ale čisté dobré maso.
Když přineseme domůsele, trvá nějakou chvíli, než si zvykne na nové prostředí a novou stravu. Je dobré vědět, jakou stravu sele mělo u původního majitele a postupně ji měnit. Tak bude zaručena úspěšnost jeho dalšího chovu.
Nejjednodušším způsobem výkrmu prasat je krmení suchou směsí ječného a pšeničného šrotu. Někteří chovatelé přidávají další plodiny, jako žito, oves nebo kukuřice, ale ty se musí dávkovat jen v malé míře kvůli narušeníkvality masa, tuku nebo zhoršenému zažívání prasat. Pro usnadnění suchého krmení existujíkrmítka, do kterých se šrot nasype a prase se už samo podle potřeby obslouží. Vodu mu dodáme prostřednictvímnapáječky. Tu se prase také naučí brzo ovládat. Tímto způsobem získáme přehled o množství zkrmeného šrotu a můžeme do krmítka přidávat šrot podle velikosti prasete.
Jakmile prase dosáhne jateční váhy, většinou je to v zimním období, přijde na řadu domácí zabíjačka. Na tu si zavoláme řezníka, na kterého jsme zvyklí. Pro snadnost krájení masa a sádla, můžeme prase večer po odkrvení pověsit na hák a nechat venku vychladnout. Brzy ráno už můžeme začít prase porcovat a krájet. Vychladlé maso je tužší a lépe se krájí, než maso čerstvé. Většinu masa uložíme do mrazáku nebo naložíme do hrnce na uzení. Vybrané maso naklobásy pomeleme, přidáme česnek, nasolíme a necháme zaležet. Hlavu, kosti a vnitřnosti uvaříme v kotli. Z uvařeného masa vyrobíme tlačenku a jitrnice.
Přidáním krve a sádla do předem uvařených krup získáme jelítkový prejt. Do ovarové polévky přidáme trochu prejtu a budeme mít i známou prdelačku. Škvarky získáme rozpuštěním nakrájeného sádla. Chování prasat se určitě vyplatí nejen kvůli kvalitě jeho masa, ale i proto, že v žádném obchodě nenajdeme takové pochoutky, jako při domácí zabíjačce.