Diabetes je typické onemocnění moderní doby, je to jedna z civilizačních chorob a zajímavé je, že u některých v uvozovkách primitivních národů se téměř nevyskytuje. Onemocnění úzce souvisí se životosprávou a životním stylem a týká se krevního cukru (glukózy v krevním řečišti), kterou do organismu dodáváme z potravy.
Sledujte glykemický index
Abychom diabetu předcházeli, je nutné mít přehled o glykemickém indexu potravin, zejména sacharidů, a dodržovat zásady správné výživy. Glykemický index určuje, za jak dlouho se do krve vyplaví glukóza, čím je vyšší, tím rychleji k tomu dojde, ovšem velmi rychlý náběh krevního cukru přetěžuje slinivku, která vylučuje hormon inzulín, a to je pak jednou z příčin vzniku diabetu.
Budeme-li konzumovat potraviny s nízkým či středním glykemickým indexem, kde se krevní cukr vstřebává pomalu, postupně a bez velkých výkyvů, budeme žít zdravěji. Vyhýbat bychom se měli především sušenkám, oplatkám, bonbónům a dalším cukrovinkám, bílému pečivu a všem výrobkům z bílé mouky. Jednou z pohrom současné civilizace je nedostatek vlákniny a to je právě společný znak výše jmenovaných pokrmů.
Ovoce a zelenina, luštěniny a celozrnné obiloviny mají vlákniny dostatek a mezi nimi vynikají topinambury. V topinamburech je zastoupena vláknina Inulin, která zpomaluje vyplavování glukózy do krve velmi výrazně, můžeme jimi v syrovém stavu obohatit zeleninový salát či konzumovat je vařené jako přílohu a tím pádem preventivně přispívat ke zdravému životnímu stylu a bránit vzniku diabetu. Inulin je zároveň prospěšný pro správnou funkci tlustého střeva, takže zároveň poslouží jako preventivní prostředek před závažnými onemocněními trávicího traktu.
A kde koupit topinambur? Běžně v supermarketech na ně asi nenarazíte, ale opatřit se dají ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou, případně zaměřené pro doplňky stravy či potraviny pro diabetiky.